A világ leghosszabb függő hídja sétálók számára

Nemrégiben a portugáliai Arouca egyik parkja rekordméretű új hidat nyitott. Bár elég magas is, a híd hossza az, ami rekordot döntött. Ez a világ leghosszabb függő hídja a sétálók számára – több mint öt futballpálya a hossza.

Az 516-os Arouca híd két hegy között fut a portugáliai Arouca Geoparkban. A nevében szereplő „516” abból ered, hogy 516 méter (564 yard) hosszú.

Ez egy függőhíd, ami azt jelenti, hogy a két vége között alátámasztás nélkül lóg. Az építők szerint a hidat az ősi inka nép által az Andok-hegységben épített függőhidak ihlették Dél-Amerikában.

Az inkák hidjaival ellentétben, amelyek fűből készültek, az 516 Arouca főleg fémből készül. Erős acélkábelek futnak vissza a hídtól a nagy V alakú támaszokig, amelyek a híd mindkét végén horgonyoznak. A hidat 2018 májusában kezdték meg. 2,8 millió dollárba került, és több mint két évig tartott.

De annak ellenére, hogy a híd szilárdan elkészült, még mindig kissé ijesztő rajta járni. A híd oldalai és alja fémrácsokkal vannak felszerelve, amelyeken könnyen át lehet látni. Legmagasabb pontján a híd 191 yard (175 méter) távolságra van a talajtól. Messze, messze lent van a rohanó Paiva folyó, amely a vadvízi evezés népszerű helyszíne.

Az Arouca Geopark jól ismert gyönyörű természeti tájairól és az ott végezhető számos szabadtéri tevékenységről. Vannak híres sziklaalakzatok és vízesések. A Paiva folyó mentén egy 5 mérföldes (8 kilométeres) fa sétány található a túrázáshoz, valamint a táj és az élővilág megtekintéséhez.

De a koronavírus-járvány miatt a környéken alacsony volt a turisták száma. Bár a híd tavaly júliusban készült el, hivatalosan csak hétfőn nyitották meg. Arouca városa azt reméli, hogy a híd rengeteg turistát – és pénzüket – elhozza a térségbe. Arouca polgármestere, Margarida Belém büszkén mondja: „Nincs még egy ilyen híd a világon.”

A város vezetői úgy gondolják, hogy a híd sokféle okból vonzhatja az embereket. Néhányan eljöhetnek a tájért. Lehet, hogy mások megnézik, hogyan épült a híd. De talán a legtöbben élvezni fogják az átjárás biztonságos, de félelmetes élményét.

A híd weboldala a sétát „életének legizgalmasabb 516 métereként” írja le. Ha gyorsan sétál, akkor kevesebb mint 10 perc alatt lehet átjutni a hídon. De sokan szeretnek időt szakítani arra, hogy élvezzék a tájat – és az izgalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük