Az egyenáramú villanymotor műszaki háttere

Az elektromotorok témájában lényeges kiindulópontnak számít, hogy megkülönböztetünk egyfelől váltakozó áramú, másfelől egyenáramú villanymotorokat.

Az előbbi egyszerűen szólva a fali konnektorokban is található áramtípussal működik és főként nagy teljesítményre alkalmas gépek esetében használatos, az egyenáramú villanymotor azonban az egyenletes frekvenciája és kisebb hatásfoka miatt egyszerűbb szerkezeteknél gyakori. Az egyenáram előnye ugyanakkor az, hogy akkumulátorban is tárolható, valamint váltakozó árammá is alakítható, tehát a DC motorként is ismeretes egyenáramú villanymotor szintén fontos és elterjedt típusnak számít.

A legtöbb kisméretű háztartási gép ilyen motorral működik, ráadásul jelenlétük olyan szerteágazó, amit elsőre nem is gondolnánk (például egyenáramú villanymotorral működik az elektromos fogkefe, a turmixgép, a robotporszívó). A DC motorokat népiesen dinamóként is nevezzük, mert a működési elve azt jól szemlélteti.

Fordított működés esetén pedig ezek a motorok generátorként üzemelnek, tehát ez irányú használatuk is rendkívül jelentős. Az egyenáramú villanymotor sokféle típusú lehet, műszakilag az alábbi fő szempontok szerint lehet csoportosítani:

  1. Egypólusú/többpólusú,
  2. Gerjesztés szerint: soros, párhuzamos, vegyes, független,
  3. Kommutáció (felcserélés, helyettesítés) szerint: mechanikus, elektronikus,
  4. Szénkefés/kefe nélküli villanymotorok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük